IGSM 2014.

Istanbul 2014

Ove godine se održao XXVII IGSM skup od 25 juna do 1 jula u Istanbulu (http://igsm2014.itu.edu.tr/). Kao i predhodnih godina, najveće mesto okupljanja studenata sa prostora starog kontinenta. Ove godine se razlikuje u pojedinim aktivnostima. Generalni sponzor, HERE MAPS u okviru NOKIA, zajedno sa studentima koji su želeli da učestvuju, održao je aktivnost prikupljanja detalja na terenu POIs (Taksim trg) u cilju unapređivanja mapa za uređaje koje koriste platforme NOKIA. Isto tako studenti iz zemalja koji su učestvovali dobili su administratorske naloge NOKIA MAPS na kojima mogu da vrše korekcije i promene mapa u svojim zemljama (poput OpenStreetMaps). Od naših studenta učestvovali su Dejan Popović i Nemanja Stojilković.

Isto tako, održana je igra Best orienteering, gde je student koji se najbolje snašao u pronalaženju geodetskih tačaka u okviru ITU kampusa, proglašen za pobednika takmičenja.

Dalje aktivnosti skupa se odnose i na prezentaciju zemalja iz koje dolazimo. Na taj način uz podršku komanije d.o.o Zlatiborac, naši studenti su na National Event izložili proizvode navedene kompanije i tradicionalna pića.
Deo aktivnost i provedenog vremena je i poseta samog Istanbula, odnosno široko poznate Aja Sofije, Plave Džamije (engl. Blue Mosque), Grand Pazara, Taksim trga, Sultanameta, Dolmabahče palata, mesto gde je Kemal Ataturk preminuo, Baziliku Cistern koja je sagrađena u doba imperatora Justinijana u šestom veku i koju krasi legenda o dve meduze,... Grad je iznenađujuće velik sa 17 miliona stanovnika, a evropski deo grada je zaista moderan, dok je azijski deo većim delom u stambenom ambijentu. Drugim rečima, sve mobilnosti i aktivnosti se dešavaju na evropskom delu.

Na skupu je učestvovalo više od 20 univerziteta iz više od 10 zemalja sa preko 150 učesnika. Učesnici su se takmičili u kategoriji za najbolji postera i usmenu prezentaciju. Ponosno možemo da kažemo da su naši studenti uzeli obe nagrade, drugim rečima za najbolji poster proglašeni su Nikola Janković, Marina Davidović i Jovana Radović na temu:Integration of Lidar and UAV Technologies and Applications, a za najbolju usmenu prezentaciju proglašeni su Dejan Popović, Marko Šimšić i Nemanja Stojilković na temu:  Augmented Reality-A new Geovisualisation Technology.  https://www.youtube.com/watch?v=AGXgzoTvro8

Sledeći IGSM skup se organizuje u Estou (Helsinki) u Finskoj.


Zahvalnost upućujemo najvećim delom:

  • Prof. dr Miro Govedarica, rukovodilac studijskog programa Geodezija i geomatika

zatim,

  • prof. dr Toši Ninkov, Centar za Hidrotehniku i geodeziju
  • d.o.o Godea, preduzeće za geodeziju
  • Dragan Latinović d.o.o Zlatiborac

Dejan Popović

jul. 2014. godine

Certificates

     

Slike

           

slika

 

Last modified: Wednesday, 18 October 2017, 11:03 PM